ZMA Nedir? Ne İşe Yarar?

ZMA Kullanımı
ZMA Kullanımı
Via MarkColt / Pixabay

ZMA, genel tanımı itibari ile vücuda katkı sağlayıcı elementlerden oluşan bir formülasyona verilen isimdir. Vücut için gerekli olan magnezyum, çinko ve B6 gibi vitaminleri barındırır.  Mineral şeklinde bir gıda takviyesi olarak da adlandırılabilecek ZMA, içerdiği partiküller ile vücudun eksiklik hissettiği vitamin ihtiyacını karşılar.  Bir nevi vücuda destek amacı ile hazırlanan ZMA karışımları, özellikle sporcu kesim tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Aktivite sırasında enerji verici ve metabolizmaya olumlu etki edici özellikteki ZMA karışımları, sporcuların spor esnasındaki güçlü duruşlarının altında yatan en önemli nedendir.

 

ZMA’nın Vücuda Etkileri

ZMA’nın içinde çinko, B6 vitamini ve Magnezyum bulunur. Bu 3 madde de birbirinden farklı özellikler ile vücudu destekler. Çinko,  kasları destekleyen ve gelişimini sağlayan en temel bileşimlerden bir tanesidir ve vücuda destek olur. Magnezyum,  metabolizma üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.  Kas sağlığına olumlu faydası bulunan magnezyum aynı zamanda uyku hücrelerini harekete geçirerek etkili bir uyku sağlar.  B6 vitamini ise, vücuda gün boyu gerekli olan enerjiye destek olur. Düzenli B6 kullanımı ile gün içerisinde oldukça enerjik olmak mümkün olur.

ZMA karışımlarının düzenli kullanımı ile vücutta daha fazla sayıda kas kütlesine sahip olmak mümkündür. Güç olarak yüksek performans sağlayan kaslar elde etmek ve uzun dönemde kalıcılık sağlamak için sporculara ZMA kullanmaları tavsiye edilir. Kas dokularını yenileyici özelliğe sahip ZMA ile uyku problemi olan kişiler de bu problemlerinden kurtulabilmektedir.

ZMA düzenli kullanımı sonucunda vücuttaki testosteron hücrelerini artırıcı özellik gösterir.  Vücudunda çinko eksikliği problemi bulunan erkekler, ZMA kullanımı ile bu problemi aşabilirler.

 

ZMA Ne İşe Yarar?
Via 8385 / Pixabay

 

ZMA Nasıl Kullanılır?

ZMA genelde birçok kesimde spordan önceki dönemde veya spor bittikten sonraki süreçte kullanılsa da, genel olarak uykuya yakın dönemlerde kullanılması gereken bir karışımdır. Sporda etkin rol oynamasının yanında sporculara güç ve kuvvet verdiği için spora yakın dönemlerde kullanılmaktadır. Ancak ZMA, yüksek miktarda magnezyum içermekte ve magnezyum da uyku hücreleri üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir.  Uyku problemine kesin çözüm olan magnezyum bu nedenle uykuya yakın dönemlerde kullanılması tavsiye edilen bir üründür.

ZMA’nın genelde aç karnına iken tüketilmesi önerilir. Tok karnına tüketilmesi durumunda tokluk hissi çok fazla olacağından sporcuları rahatsız eder. Vücuda etkin bir şekilde nüfuz etmesi için aç karnına tüketimi daha uygundur. ZMA tüketilirken ZMA ile birlikte veya yakın zaman aralıklarında kalsiyum içerikli herhangi bir gıda tüketilmemesi gerekir. Kalsiyum ile ZMA birlikte tüketildiğinde, kalsiyum ZMA’nın bütün içeriklerini emeceğinden dolayı, ZMA karışımı vücuda aktif etki sağlamaz. Belirli bir program dahilinde alınması gereken ZMA, erkeklerde verilen ölçeğin tamamı şeklinde tüketilebilir. Kadınlarda bu durum erkeklerin ölçeğine göre 2/3 oranındadır. Dikkat edilmesi gereken konu, ZMA’nın mutlaka verilen program dâhilinde ve düzenli olarak kullanılması gerektiğidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Metabolizma Hızınızı Artıracak 7 Etkili Yöntem

 

ZMA’nın Kanıtlanmış Faydaları

ZMA, spor sırasındaki performansını katlamak isteyen kişilere önerilen bir karışımdır.  Doğal yoldan performans artırmak ve vücut geliştirme sporlarında etkili sonuç sağlamak isteyen kişiler, bu besin takviyesini kullanabilir. Buna ek olarak, sağlıklı bir yaşam açısından vücudun eksik olduğu vitamin ve minerallerin alınması için de ZMA karışımlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Sporcuların spor sırasında vücuttan ter yolu ile kaybettikleri magnezyum ve çinkoyu vücuda geri kazandırmak amacı ile ZMA karışımları tüketilmektedir.  ZMA tozunun düzenli kullanımı ile vücudun eksiklik hissettiği mineral ve vitaminler vücutta tekrar oluşmaya başlar.  Performans artırıcı özelliği nedeni ile ZMA kullanan kişiler gün boyu kendilerini enerjik hisseder.  Kas kütlelerinin gelişimini de oldukça büyük pay sahibi olan ZMA, düzenli kullanım ile gözle görülür bir kas kütlesinin oluşumunu sağlar. Uyku üzerinde de olumlu etkiye sahip ZMA, içerdiği magnezyum ile kişilerin daha rahat ve düzenli bir uyku düzenine kavuşmasında etkin rol oynar. Testosteron hücrelerinde eksiklik sorunu bulunan erkeklerin de düzenli şekilde ZMA kullanarak bu eksik olan testosteron seviyelerini yükseltmeleri mümkündür.

 

Via Russell_Clark / Pixabay

 

ZMA Eksikliğinde Vücutta Neler Olur?

Araştırmaların sonucu olarak, sporcuların sürekli yaptıkları spor esnasında vücutlarının sürekli olarak magnezyum ve çinko kaybettiği kanıtlanmıştır. Antrenman sırasında oluşan bu kayıp, büyük oranda terleme ile bu minerallerin vücuttan atılması ile meydana gelir.  Beslenme düzenini de olumsuz etkilediği çinko ve magnezyum eksikliği, vücutta dengeyi bozan bir unsurdur.

Çinko ve magnezyum yeme bozukluğu alışkanlığı ile de vücutta azalır. Hamurlu gıdaların sürekli tüketilmesi de vücutta çinko ve magnezyum minerallerinin eksilmesine neden olur. Aşırı alkol tüketimi ile de bu mineraller idrar yolu ile vücuttan atılır. Çeşitli bakliyat gruplarının da vücuttaki mineralleri dışarı attığı bilinmektedir. Özellikle çinkonun vücuttan eksildiği dönemlerde vücutta kas oranında önemli ölçüde azalmalar meydana gelir. Bu nedenle değerlerin düzenli olarak takip edilmesi gerekir. ZMA içerisinde bulunan çinko ve magnezyum sayesinde, vücudun eksikliğini hissettiği bu minerallerin tekrar vücuda yerleşmesini sağlar.  Düzenli ZMA kullanımı ile vücudun ihtiyacı olan minerallerin vücuda kazanımı sağlanarak, kan değerleri eşitlenmektedir.

Kampanyada Olan ZMA Ürünleri İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

1 Yorum

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir