Sağlıklı yaşama olan bilincin artması ve gençlerin artık daha erken spora başlaması gibi etkenler beraberinde vücut geliştirme faaliyetlerini de getirmeye başlamıştır. Son dönemlerde özellikle gençler arasında bir akım haline gelen vücut geliştirme sporu sayesinde gençler başta olmak üzere birçok sporcu vücudunu şekle sokarak görünümünü yenilemektedir. Ağırlık kaldırarak yapılan spor hareketlerinin yanı sıra vücut geliştirmede bir takım protein ve benzeri takviyeler kullanılmaktadır. Bu takviyeler vücudu hazırlarken yapılan spor hareketleriyle de vücudun şekillenmesi ve adeta baklava dilimi görünümüne kavuşması hedeflenmektedir.
Son dönemlerde özellikle gençlerin çok fazla yöneldiği vücut geliştirme sporlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda tartışmalar meydana çıkmaya başlamıştır. Vücut geliştirmenin direkten sağlığa zararı vardır demek mümkün olmasa da vücut geliştirmenin nasıl yapıldığı, spor sırasında neler kullanıldığı, sporcunun yaşı ve fiziki hali gibi durumlar her kişide fayda ve zarar sağlayabilmektedir.
Sporun Temelinde Vücut Geliştirme Vardır
Yapılan tüm sporların temelinde vücut geliştirme vardır. Genel olarak vücut geliştirme kasların, kalp ve damarların güçlenmesi vücut geliştirmeyle mümkün olmaktadır. Aynı zamanda karaciğerin ve böbreklerin görevlerini sağlıklı şekilde yerine getirme konusunda vücut geliştirme etkin rol oynamaktadır.
Doğru ve sağlıklı vücut geliştirme sporu için öncelikle düzenli ve doğru antrenman, düzenli uyku ve düzenli beslenme şarttır. Sürekli yağ ağırlıklı beslenen vücudun vücut geliştirme konusunda başarısız olacağı gibi bu noktada vücut geliştirme sağlığa zarar verebilecek konuma da gelmektedir.
Hemen her sporun temelini oluşturan vücut geliştirme; uyku, beslenme ve antrenman hususlarında hassas olunduğu takdirde son derece sağlıklı spor faaliyetlerinin başında gelmekte ve vücuda birçok faydası bulunmaktadır.
Zararlı Olan Vücut Geliştirme Değil Kullanılan İlaçlardır
Vücut geliştirme, kasları geliştirmeye ve gücünü arttırmaya yönelik son derece verimli ve sağlıklı spordur. Yeteri kadar sıvı tüketerek ve iğne kullanmadan yapılan vücut geliştirme sağlığa fayda sağlarken doping ve benzeri gibi ilaçların kullanılması vücut geliştirmeyi sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Vücut geliştirme sporu yapan birçok sporcu kısa sürede hızlı sonuç alabilmek adına olarak doping gibi ilaçlar kullanmakla birlikte yüksek protein diyeti gibi diyetler de yapmaktadırlar. Bu sağlıksız yollar beraberinde birçok sağlık sorununu getirmektedir. Bu gibi durumlarda vücut geliştirme sağlığa zararlı hale gelmektedir. Yani asıl sağlığa zararlı olan vücut geliştirme değil, vücut geliştirme yaparken kullanılan ilaçlardır. Protein tozu gibi besin takviyeleri beslenmeye ek olarak destek sağlarken öte yandan içinde hormon artırma gibi etkileri bulunan doping mahiyetinde vücut geliştirme iğneleri kullanılması kesinlikle tavsiye edilmeyen ilaçlar arasında bulunmaktadır.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Protein Tozu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Küçükler İçin Uygun Spor Değil
Vücut geliştirme sporu ağırlık kaldırarak yapılan bir spordur. 14-15 yaşından küçük olan sporcular için vücut geliştirme sporu sağlıklı olmamakla birlikte uzmanlar tarafından da tavsiye edilmemektedir. Henüz 14 yaşına gelmemiş çocukların henüz kas ve kemik yapıları tam olarak yerine oturmamıştır, halen gelişme çağındadır. Dolayısıyla da bu dönemde çocukların ağırlık kaldırarak spor yapmaları sağlık açısından olumsuz sonuçlar vermektedir.
14 yaşından küçük çocuklar ağırlık haricinde tüm spor alanları ile uğraş gösterebilirler. Ancak 14 yaşına kadar vücutta bazı kas ve kemiklerin gerektiğinden daha fazla çalışması, ağırlık tartması ve aynı zamanda çok aşırı hareket etmesi sağlığı olumsuz etkileyerek büyümeyi ve gelişimi de engelleyebilir. Dolayısıyla da vücut geliştirme sporunun zararı büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda görülebilir.
Vücudun Dayanıklılığı ve Gücü Artıyor
Vücut geliştirme sporunun en önemli gerekliliklerinin başında yağsız ve düzenli beslenmeyle birlikte düzenli antrenman ve düzenli uyku gelmektedir. Takviye kimyasal ilaç kullanmadan bu hususlara dikkat edildiğinde vücut geliştirme vücut açısından oldukça sağlıklı ve diğer sporlara ortam hazırlayan spordur. Kas ve kemikleri güçlendiren, adaleleri genişleten, kadınlara geniş omuz, erkeklere ise baklava vücut yaptıran vücut geliştirme sporları aynı zamanda vücudun gücünü de arttırmaktadır.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Fitness Programı
Vücut geliştirme sürekli ağırlıklar kullanılarak yapılan spordur. Dolayısıyla da ağırlıklarla vücudun gücü ve dayanıklılık oranı sürekli artmaktadır. Kas ve kemik yapısını da güçlendirerek vücudun sıkı şekil almasını sağlamaktadır.
Sırf protein diyeti ya da kimyasal iğne ve ilaçlar gibi yollara başvurulmadan düzenli antrenmanlarla yapılan vücut geliştirme sporu kalbi daha dinç hale getirirken aynı zamanda iskelet sistemini büyük oranda güçlü hale getirerek dayanıklı kılmaktadır. Dolayısıyla vücut geliştirme sporu doping veya iğne kullanılmadığı sürece sağlığa zarar vermez. Sağlıklı öğünler ve takviye olarak da besin destekleri tüketerek sürece olumlu katkı sağlayabilirsiniz.