Hangi Yağ Yakıcıları Kullanmam Gerekir?

Yağ Yakıcılar Nelerdir?

Yağ yakıcılar genel olarak metabolizmamızı hızlandıran, yağ tutulumunu azaltan, kan akışını hızlandıran, tokluk hissi veren takviye gıdalardır. Genel olarak yağ yakıcılar bitkilerden elde edilmektedir. Bazıları amino asit bazıları yağ ve bazıları ise bitkisel içerikli kompleks ürünler olabilmektedir. Günlük harcadığımız kalori miktarını arttırarak kalori açığı oluşturmamıza yardımcı olurlar ve bu sayede yağ yakımı seviyemiz de artar. Günümüzde obezite sorunu oldukça fazladır. Yediklerimiz genel olarak doğal olmayan, gdo’lu, aşırı yağlı yiyecekler ve bu durumda sadece spor yapmakta fayda sağlamıyor. Vücut geliştirme ve fitness sporunda aktiviteden çok beslenme önemlidir ve beslenme olmadığı takdirde gelişim kaydedilemez. Yağ yakıcılar ise iyi bir diyet olmadan etki etmeyecektir. Sadece spor ve yağ yakıcılar ile kilo verme işlemi yine gerçekleşmez. Mutlak diyet yapılması gerekir.

Yağ Yakıcı Çeşitleri:

-L-Carnitine,

-Termojenik L-Carnitine,

-CLA,

-Termojenik CLA,

-Termojenik ürünler.

L-Carnitine Nedir?

L-Carnitine, yapısal olarak amino aside benzer. Fakat proteinin yapısında bulunmaz. Bu sebeple amino asit sayılmaz ve amino asit türevi olarak adlandırılır. L-carnitine vücudumuz tarafından doğal olarak üretilebilir ve yağın enerjiye dönüştürülmesinden rol oynayan bir amino asit türevidir. Yağ dokularının parçalanmasında, dokuya dönüşecek zararlı yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasında görev alarak enerjiye dönüşmesinde bizlere fayda sağlar. Termojenik olan l-carnitinler yine aynı şekilde l-carnitine etkisi göstermektedirler. Bunlara ek olarak vücut ısısını arttırırlar, metabolizmayı hızlandırırlar ve vücuttan su atmamıza yardımcı olurlar.

CLA Nedir?

Cla yani “konjuge linoleik asit” Omega-6 doymamış bir yağ asididir. Yağ yakımını arttırmak, kilo vermek ve deri altında biriken suyu atmak isteyen bireylerin en çok kullandığı gıda takviyelerinden biridir. Cla kırmızı et, balık ve tavukta bulunmaktadır. Yağ tutulumunu yavaşlatan ve hatta durduran özellikleri vardır. Yağ yakıcı ve yağ tutulumunu azaltıcı etkilerinden ziyade daha önemli olarak kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyici özellikleri bazı araştırmalarca kanıtlanmıştır. Vücutta yağ yakımına gözle görülür bir etki gösterebilmektedir. Termojenik yağ yakıcılar ise yine cla etkisi gösterir ve bunlara ek olarak vücut ısısını arttırırlar, metabolizmayı hızlandırırlar, iştahı kapatırlar ve vücuttan daha fazla su atılmasını sağlarlar.

Termojenik Ürünler Nedir?

Termojenik yağ yakıcılar adından da anlaşılacağı üzere vücut ısısını arttırma özelliği bulunan yağ yakıcılardır. İçeriğinde genel olarak bitkisel maddeleri barındırırlar. Bu bitkisel kompleksler ise vücutta bazı tepkilere neden olmaktadır. Vücut ısımızı arttırması, metabolizmamızı hızlandırması, tokluk hissiyatı vermesi gibi etkileri olabilmektedir.

Hangi Yağ Yakıcıları Kullanmam Gerekir?

Yağ yakıcıları tanıdık. Yağ yakıcılar arasında en ileri seviye olanlar termojenik yağ yakıcılardır. Yeni spora başlamış kişilere genel olarak önerilmemektedir. Spora yeni başlamış bireyler genel olarak l-carnitine kullanımı yapabilirler. Belli bir süre l-carnitine kullanımı yapıldıktan sonra ise cla ile kombinasyon yapılabilir. Bazı araştırmalar cla ve l-carnitine bir arada kullanıldığı zaman etkilerinin daha fazla olduğunu saptamıştır. Bunların haricinde termojenik olan ürünler alerjen madde içerebilir. Özellikle mide problemi olan kişilerin kullanmasını tavsiye etmemekteyiz. Kalp problemi olan kişilerinde termojenik etkiye sahip ürünleri kullanmasını tavsiye etmemekteyiz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir