Kalp sağlığınızın sürdürülmesi için spor yapmanın önemi büyüktür. Düzenli spor yapmak sadece fit bir vücuda sahip olmanızı sağlamaz. Metabolizma ve kalp sağlığınızı da düzenler. Spor yaptığınızda vücudunuzdaki kaslar güçlenirken aynı anda kalp kasınız da yapmış olduğunuz bu egzersizler sayesinde güçlenmektedir. Normal tempolarda yaptığınız spor, kalp hastalıklarını ve kalp krizi riskinizi azaltır.
Spor kardiyovasküler sistemin çalışmasını hızlandırır. Bu sayede kan akışı ve dokulara giden kan oranı artar. Kan oranının artması kalbin kendini beslemesini sağlar. Kalbinizin güçlenmesi yaşam temponuzu artırır ve günlük hayatınızın daha aktif olmasını sağlar. Kuvvetli yaptığınız antrenmanlarda kan basıncınız düşer. Kuvvetli antreman yağ yakımını hızlandırır ve vücudun kas kütlesini artırır. Bu sayede kilo kontrolü sağlanır ve kalbinize binen yük azalmış olur. Kısacası hafif tempoda ve ağır tempoda uyguladığınız spor, kalp sağlığınızı olumlu yönde destekler. Kalp sağlığının iyi olması psikolojik ve fizyolojik olarak iyi hissetmenizi sağlar.
Kalp Sağlığına İyi Gelen Egzersiz Türleri Nelerdir?
Kalp sağlığınızı korumak amacı ile hafif tempodaki egzersizleri tercih edebilirsiniz. Kardiyo gibi tempolu egzersizleri tercih ettiğiniz de ise mutlaka sakinleşmek ve kalp atışınızı düzenlemek için egzersiz yapabilirsiniz. Yürüyüş yapmak, yüzmek, kardiyo, fitness ve squat kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Yapılabilecek egzersiz türleri hem vücudu aşırı zorlamayacak hem de sağlık durumuna olumlu etki edecektir.
Yürümek
Günlük 1 saat boyunca hafif tempoda yürümek kaslarınızın ısınmasını ve kan akımının hızlanmasını sağlar. Bu sayede kalp kasınız da yeteri kadar kanlanabilir. Kalbinizin ritminde çok fazla bir değişiklik oluşturmaz. Yaş sınırı olmadan her yaştan insanın kalp sağlığı için günlük yürüyüş yapması önerilir. Etkili ve doğru nefes almak için yürüyüş yapmak en iyi yoldur.
Yüzmek
Yüzmek fizyolojik olarak vücudunuzdaki tüm sistemleri çalıştıran bir spordur. Haftalık olarak yüzme periyotları ile nefes kontrolünü öğrenir ve etkili nefes almaya başlarsınız. Bu sayede dokularınız daha iyi oksijenlenir ve kalp sağlığınızı desteklemiş olursunuz.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yüzerek Nasıl Fit Olunur?
Kardiyo
Kardiyo egzersizi yoğun tempolu uygulanan bir egzersizdir. Özellikle bir saat boyunca yoğun tempoda uygulanan kardiyo egzersizi kalp atışınızın hızlanmasını sağlar. Etkili kardiyo egzersizinden sonra hafif tempolu egzersizler ile nabzınızı kontrol altına almanız gerekir.
Fitness
Fitness hareketleri vücut yapmak isteyen kişilerin uyguladığı yoğun programa sahip olan bir egzersizdir. Özellikle ağırlık çalışmaları ile birlikte uygulanan fitness kalp ritminin düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır.
Squat
Squat vücudu zorlayan bir egzersizdir. Kasların sürekli olarak kasılması kalp kasının da güçlenmesini sağlar. Güçlü bir kalp tüm vücut sisteminin sağlığını olumlu yönde etkiler. Bu nedenle spor yaparken kalbinizi güçlendirmeye özen göstermelisiniz.
Saymış olduğumuz egzersizleri düzenli ve disiplinli bir şekilde uygularsanız kalp sağlığınızı ve genel vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. Spor yaparak sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek de önemlidir. Sadece spor yapmak sağlıklı yaşamanız için yeterli olamayabilir.
Kalp Sağlığı İçin Egzersiz Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalbini seven insanların dikkat etmesi gereken durumlar şunlardır:
- Kalp rahatsızlığı geçiren ya da ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişiler mutlaka doktora danışarak spora başlamalıdır.
- Kalp sağlığınızın olumsuz etkilenmemesi için aç karnına spor yapmaya özen gösteriniz. Karnınız tokken spor yaparsanız kalbinize binen yük artar.
- Aşırı tempolu sporlar haftada bir defa yapılmalıdır.
- Susuz kalmak dokuların oksijenlenmesini önler. Bu nedenle spor yaparken bol bol sıvı almanız gerekir.
- Tansiyon hastalığı olan kişiler spora başlamadan önce mutlaka tansiyon değerlerini kontrol etmeli ve spor sonrası dinlendikten sonra tekrar ölçüm yaptırmalıdır.
Kalp sağlığınızı korumak amacı ile yaptığınız sporlarda önlem almazsanız istenmeyen rahatsızlıklar ile karşılaşabilirsiniz.
Hangi Aralıklar İle Spor Yapılması Gerekir?
Kalp sağlığınızı korumak için yaptığınız egzersizleri haftada en az 3 defa yapmanız gerekir. Egzersiz süreleriniz en az 40 dakika en fazla 2 saat olmalıdır. Uzun süre egzersiz yaparsanız aralarda dinlenmeyi ve kaslarınızı rahatlatmayı unutmayınız.
Spor temponuz sağlığınızı ve performansınızı etkilemektedir. Spor temponuzu belirlerken yaşınızı, genel sağlık durumuzu ve kilonuzu göz önüne almanızı tavsiye ederiz. Tempolu egzersizleri haftanın her gününe yayarak yapabilirsiniz. Orta ve yüksek tempolu egzersizlerin maksimum 75 dakika boyunca setler halinde uygulanması en sağlıklı yöntemdir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Günlük Spor Yapma Süresi Ne Kadar Olmalı?
Spor Yaparken Kalp Atımınız Nasıl Olmalı?
Kalp atım hızı kişinin genel durumuna bağlı olarak farklılık gösterse de 70- 100 arası bir değerdedir. Egzersizinizin temposuna göre kalp hızınız artar. Spora yeni başladıysanız kalp hızınız normal atım sayısının en fazla yüzde ellisine ulaşmalıdır. İlerleyen zamanlarda en fazla kalp hızınızın yüzde yetmişine ulaşmayı hedeflemeniz en sağlıklısı olmalıdır.
Kalp atım hızınız normalden yavaş ise egzersiz yoğunluğunu artırabilirsiniz. Egzersiz yapmak kalp ritminizin düzenlenmesine yardımcı olur. İlk defa uygulayacağınız ve bünyenizin alışmadığı egzersizler kalp krizi riskini artırabilir. Bu nedenle ilk defa yapacağınız tempolu sporları mutlaka uzman bir spor hocası ile birlikte kısa süreli olarak yapmaya özen gösteriniz.