Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanın dışında kaslarını daha da geliştirmek isteyenler, vücut geliştirme olarak ifade edilen egzersizleri yapmaktadır. Söz konusu egzersizler sayesinde kas kütlesi artmakta ve insanlar, hayal ettikleri vücuda kavuşmaktadır. Fakat vücut geliştirme sporları yapılırken dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bir takım hususlar vardır. Bunlara ilişkin toplumda bir takım yanlışlar doğru gibi kabul görür. Yazımızda bu konuya değineceğiz ve bu sayede vücut geliştirme hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Vücut geliştirme sporuyla ilgili en sık yapılan bilgi hataları ve doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Tüm detaylar yazımızda.
1. İlk Olarak Kardiyo Yapın
Vücut geliştirme yapılırken, sahip olduğunuz enerjiyi doğru olarak kullanmanız çok önemlidir. Fakat genellikle bu durum dikkate alınmadan, ilk olarak kardiyo yapılması önerilir. Bu öneri bazı kişiler için doğru olsa dahi, herkes için pek doğru sayılmaz. Çünkü ilk olarak kardiyo yapması gerekenler, sadece buna ihtiyacı olanlardır. Bunun haricindekilerin ilk olarak kardiyo yapması, sahip oldukları enerjiyi burada harcamalarına neden olur. Bu ise diğer egzersizler için yeteri kadar enerji kalmaması ve bunlara gereken önemin verilmemesi demektir. Hatta bazı uzmanlar, kardiyo yapılacaksa dahi bunun ağırlıktan sonra yapılması gerektiğinden bahsederler.
2. Karın Kasları için Mekik Çalışması Yapılmalıdır
Vücut geliştirmeyle ilgilenen insanların önemli bir kısmın hayallerinden birisi, karın kaslarının gelişmesidir. Karın kasları ya da bilinen adıyla sixpacklerin gelişmesi için mekik çalışmalarının etkisi elbette vardır ama bu sınırlıdır. Yani bu çalışmaların direkt olarak sixpack için yapılmasının son derece mantıksız olduğu söylenebilir. Bunun yerine interval çalışma, uzman tarafından tavsiye edilen doğru egzersizlerin yapılması, karbonhidrat tüketiminin ayarlanması ve benzer hususlar sayesinde çok daha etkili sonuçlar alınabilir. Bu konuyla ilgili fikir belirten uzmanlardan bazıları; mekik yerine barfiks, deadlift ve squat önermektedir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Karın Kaslarım Neden Belli Olmuyor?
3. Squat Yaparken Dizler, Ayak Parmaklarını Geçmemelidir
Squat nasıl yapılır şeklinde bir soru sorulduğunda, aldığınız cevabın içerisinde dizlerin, ayak parmaklarını geçmemesi gerektiğine ilişkin bilgiler de bulunur. Fakat söz konusu bilginin doğru olmadığının bilinmesi gerekir. Bu yanlış bilgiyi bazı uzmanların da dillendirmesi üzerine bir bilimsel araştırma yapılmış ve squat yaparken vücuda binen yük incelenmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; eğer squat yaparken dizleriniz, ayaklarınızı geçerse, dizlerdeki yük artarken, bel ve kalçadaki yük azalmaktadır. Fakat dizler ayakları geçmediğinde, bel ve kalçadaki yük, normale göre 11 kat daha yüksek oluyor. Bu ise insan sağlığı için uygunsuz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Buradaki araştırma da dikkate alındığında, yukarıda yazan bilginin yanlış olduğunun söylenmesi gerekir.
4. Ağır Çalıştığınızı Terlemenizden Anlarsınız
Vücut geliştirme sporlarını yapanların ağır çalışması gerekir. Bu dönemlerde terlemenin en önemli gösterge olduğuna inanılır. Fakat böyle bir durum yoktur. İnsan metabolizmasındaki farklılıklara bağlı olarak bazı sporcular terlemezler. Örneğin; haltercilere bakalım. Set aralarında dinlendikleri için çok ağır yükler kaldırmalarına rağmen terledikleri nadiren görülür.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Restoran Yemeklerini Sağlıklı Yapmanın 4 Yolu
5. Çalışmaya Başlamadan Önce Statik Esneme Yapılmalıdır
Vücut geliştirme ile ilgili en fazla karşılaşılan yanlış bilgilerden birisi de budur. Çalışma ve atletik müsabakalardan önce statik (durağan) esneme hareketleri yapılması gerektiği, çok sayıda uzman tarafından dile getirilmiştir. Fakat bu konuda yapılan son araştırmalar, statik esneme hareketlerinin performansı olumlu olarak değil, aksine olumsuz olarak etkileme ihtimali olduğunu ortaya koymuştur. Bundan dolayı çalışmalardan önce statik esneme yapılmamalı ve onun yerine sadece dinamik esneme hareketlerini tercih etmelisiniz. Statik esneme ise çalışmadan sonra yapılabilir.
6. Kesinlikle Yağ ve Karbonhidrat Tüketmemelisiniz
Vücut geliştirmek için beslenme programı da çok önemlidir. Bu program, kişilerin çalışma programına ve vücut durumlarına göre düzenlenmelidir. Fakat genel olarak beslenmenin protein ağırlıklı olacağı söylenebilir. İşte tam bu noktada yanlış bir bilgi ortaya atılmakta ve sporcuların kesinlikle yağ ve karbonhidrat tüketmemeleri gerektiğinden bahsedilmektedir. Fakat bu tam olarak doğru değildir. Sağlıksız yağ tüketiminden olabildiğince kaçınmalıdır, fakat karbonhidrat tüketiminin tamamen sıfırlanması, vücutta farklı sorunlara neden olacaktır. Öncelikle vücudun birincil enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullandığı bilinir. Bunların sindirimi daha kolaydır ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi sağlama bakımından oldukça da başarılıdırlar. Bundan dolayı beslenme programında karbonhidratların da mutlaka yer alması gerekir. Eğer karbonhidrat olmazsa, egzersizlerin etkisi daha sınırlı bir şekilde görülecektir.